3_111
Unesi simbol:Pretraga
 Site Language Minimize
English site Bosna i Hercegovina
 Portal Search Minimize

 FAQ Minimize

 ? Koliko nudi Sarajevska berza za dionice društva XY?

Sarajevska berza NE OTKUPLJUJE i ne PRODAJE dionice. Berza je samo mjesto gdje se povezuje ponuda i potražnja za vrijednosnim papirima. Kod nas se kroz koncentraciju svih naloga za pojedini vrijednosni papir utvrđuje «prava», tržišna cijena.

 ?  Kako mogu prodati / kupiti dionice?

Kao prvo se trebate obratiti jednoj od brokerskih kuća. Spisak članova berze – brokerskih kuća možete pronaći na gornjem linku ČLANOVI. U brokerskoj kući će Vam pružiti sve daljne informacije o kupovini ili prodaji dionica.

 ?  Želim prodati svoje dionice isključivo gospodinu / gospođi XY. Možete li mi Vi to garantirati?

Berza nije mjesto za prijenos vlasništva, nego mjesto gdje se spajaju ponuda i potražnja za dionicama. Ko ponudi bolju cijenu, dobit će ponuđene dionice. Niko Vam ne može garantovati da će Vaše dionice «otići» onoj osobi koju ste Vi odredili.

 ?  Ali ja insistiram da gospodin / gospođa XY dobije moje dionice. Mogu li ih pokloniti njemu / njoj?

Naravno da mogućnost darovanja postoji, samo spremite se onda za interesovanje Finansijske policije i Poreske uprave za taj postupak. Darodavni ugovori se prijavljuju kod Registra vrijednosnih papira.

 ?  Možete mi reći koja je zadnja vrijednost dionica XY?

Žao nam je, ne možemo J . Sarajevska berza ima 6 uposlenih, dok je broj vlasnika dionica ili potencijalnih investitora neuporedivo veći. Ukoliko bi samo 100. dio građanstva tražio ove informacije od nas preko telefona ili čak dolaskom na adresu, mi ne bi imali vremena za svoje redovne poslove.

Postoje tri načina kako se možete informisati od cijenama dionica:

-         putem naše Internet-stranice

-         putem dnevnih novina, koje objavljuju naše kursne liste

-         putem televizije, koje prenose naše izvještaje sa trgovine

-         u brokerskoj kući čiji ste klijent

 ?  Dao sam svom brokeru nalog na 10.000 dionica. Međutim, nakon trgovine, obavješten sam da sam kupio / prodao samo 7.000 dionica. Kako je to moguće?

Kod trenutnog načina trgovine na Sarajevskoj berzi ovakva ili slična situacija je moguća. Kada pređemo na kontinuirani način trgovine, klijent će moći, pored ostalih, koristiti i nalog «Sve ili ništa» (All or nothing). Sa tom vrstom naloga, klijent ordeđuje da se proda (kupi) samo naznačena količina. Ukoliko to nije moguće, nalog se neće ni izvršavati.

 ?  Imam još 30.000 certifikata. Koliko Vi plaćate za njih?

Sarajevska berza ne otkupljuje ni certifikate, niti se sa njima trguje na našem tržištu. Građani su u prošlosti svoje certifikate mogli uložiti u neki od PIFova, ili drugih privrednih društava. Za detaljnije informacije o certifikatima molimo Vas da se obratite Agenciji za privatizaciju i Registru vrijednosnih papira u FBiH.

 ?  U kursnoj listi postoji kolona «Aplikacijski kurs», i kod nekih simbola tu stoji slovo «A». Šta to znači?

Aplikacija je vrsta transakcije koja se sklapa između klijenata jedne brokerske kuće. Pretpostavimo da dva klijenta daju brokeskoj kući dva suprotna naloga (jedan kupovni a drugi prodajni nalog) za isti vrijednosni papir. Broker ih unese n Berzu i oni se na fixing-u spoje u transakciju – to se zove aplikacija. Ukoliko je kurs te dionice bio formiran samo na osnovu ovakve vrste transakcija, on u kursnoj listi dobija oznaku «A». Znači to «A» označava da kurs nije nastao na osnovu povezivanja naloga iz različitih brokerskih kuća.

 ?  U kursnoj list postoje dva kursa za jednu dionicu – ponderisani i aukcijski. Koji je sada kurs «pravi»? Koji treba da pratim?

«Pravi» su i jedan i drugi. Kod trenutnog način trgovine, ova dva kursa su identična. Ponderisani kurs će samo imati «smisla» kada se uvede kontinuirani način trgovine, t.j. kada će biti moguće da se transakcije sa jednim simbolom odvijaju po različitim cijenama. Ponder će u ovom slučaju biti trgovana količina dionica. 

Aukcijski kurs je kurs dionice od aukcijskog načina trgovine.

Znači u sadašnjim uslovima, i jedan i drugi kurs se mogu pratiti.

 ?  Šta znači kada je vrijednosnim papirom obustavljen promet?

Obustava prometa vrijednosnim papirima dešava se u dva slučaja:

  • ukoliko su kod trgovine vrijednosnim papirim tog emitenta primjećene određene sumnjive okolnosti, Uprava Sarajevske berze može suspendovati trgovinu tim papirima na period od 10 dana.

  • ukoliko Berza od Registra vrijednosnih papira dobije obavijest da se obustavlja promet vrijednosnim papirom (na primjer zbog neke korporativne akcije  smanjenje ili povećanje kapitala ili slično), Berza također obustavlja promet datim dionicama. 

Najčešći razlog obustave prometa je povlaćenje VP zbog korporativnih akcija.

 ?  Ja sam manjinski dioničar u firmi XY. Neko je uvrstio ovog emitenta na Berzu, a da mene uopšte nisu pitali. Kako je to moguće?

Prijem društva na tržište Sarajevske berze (govorimo o Slobodnom tržištu) je veoma jednostavan. Dovoljno je da klijent izda brokerskoj kući nalog za kupovinu ili prodaju dionica tog društva pa da brokerska kuća od Berze zatraži uvrštenje tog emitenta na tržište.Važno je shvatiti da samim prijemom društva na Slobodno tržište Vi kao manjinski dioničar ne gubite ništa. Niko Vas ne može prisiliti da prodate svoje dionice. One ostaju Vaše, i samo ako se Vi odlučite da ih prodate one se mogu naći na tržištu.

 ?  Dobio sam «Certifikat» od Registra vrijednosnih papira. Na njemu piše da imam određen broj vrijednosnih papira na svom računu. Šta sada treba da radim?

Ukoliko te dionice ne želite prodavati, ne morate ništa uraditi. «Certifikat» od RVPa je samo izvod, uporediv izvodu iz Vaše banke u kojem Vas obavještavaju o stanju na Vašem računu.

 ?  Ja nemam vremena da pratim Vaše izvještaje o trgovanju. Možete li Vi mene nazvati kada moje dionice budu dostigle cijenu od XY KM?

NE.

 ?  Ne snalazim se baš dobro sa kursevima dionica. Da li bih sada trebao / trebala prodati svoje dionice, i po kojoj cijeni?

Žao nam je, ali uposlenim na Sarajevskoj berzi zabranjeno je davati ikakve preporuke ili savjete u pogledu pogodonosti kupovine ili prodaje određenih dionica. Jedino što Vam možemo savjetovati je da, ukoliko imate višak novčanih sredstava koji Vam ne trebaju za svakodnevni život, odaberete kvalitetnog emitenta i da investirate taj novac u njega. Investiranje u kvalitetna preduzeća može donijeti veće prinose od oročavanja tih sredstava kod komercijalnih banaka.

 ?  Dao / dala sam nalog brokeru da kupi / proda moje dionice po određenoj cijeni. Na kursnoj listi sam vidjela da se datim dionicama tog dana trgovalo upravo po toj cijeni. Međutim, broker me obavjestio da ipak nisam kupio / prodao dionice. Da li me je prevario? Kako to mogu provjeriti?

Ne mora značiti da ste prevareni. Moguće je da potražnja za tim dionicama nije bila toliko velika da obuhvati i Vaš nalog. Pretpostavite slijedeću situaciju (zbog jednostavnosti pretpostavljamo da svi nalozi glase na istu cijenu) 

                        Kupovni nalozi                        Prodajni nalozi

                           450 lot                                      250 lot

                           150 lot                                      400 lot        

                             50 lot                                      100 lot >>> Ovo je Vaš nalog

Na kupovnoj strani postoji potražnja za 650 dionica, dok je na prodajnoj strani ponuda 750. Zbog ranga naloga (koji se određuje prvo po cijeni, pa onda po vremenu unosa naloga) Vaš nalog se u ovoj situaciji nije ispunio – jednostavno nije bilo potražnje za njim.Kako ovo možete provjeriti? Kao prvo raspitajte se u brokerskoj kući. Ako imate osnovanu sumnju da ste prevareni, obratite se PISMENO Sarajevskoj berzi i opišite svoj problem.

 ?  Šta je «lot»?

Lot je jedinica mjere za dionice. Na Sarajevskoj berzi jedan lot označava jednu dionicu, ali je moguće i da lot bude 10, 100 ili više dionica. To je u stvari najmanji paket dionica kojim se može trgovati.

Print